diumenge, 17 de maig del 2009

Una nova masculinitat


Assistia aquest divendres a la JORNADA HOMES I IGUALTAT. Com i per què incorporar els homes a les polítiques d'igualtat?, organitzada per Homes Igualitaris-Ahige Catalunya. La jornada va ser prou interessant, va esdevenir un espai de reflexió, debat i també propostes d'actuacions per incorporar els homes al camí per a la igualtat. Naturalment un dels temes centrals de la jornada va ser la necessitat de construir una nova masculinitat. Però no és pas de la jornada i del seu contingut del què parlaré ara, sinó que a la jornada vaig conèixer personalment, per fi, a Bernat Escudero, un dels membres d'Homes Igualitaris-Ahige Catalunya.

Fa una un any i mig del del PSC de Sarrià de Ter vam proposar treballar precisament sobre el concepte de masculinitat, apostant per una nova masculinitat, en el marc del Dia internacional contra la violència de gènere.. A través de la secretaria d'igualtat del PSC, a qui vaig demanar assessorament, em van adreçar a l'Ahige Catalunya i concretament a en Bernat Escudero. Des del PSC de Sarrià de Ter vam editar un número especial del nostre butlletí, el Més x Sarrià, on convidàvem a reflexionar sobre la necessitat de construir una nova masculinitat, donant l'opció de participar en un fòrum que vam obrir a la pàgina web (versió antiga) del PSC de Sarrià de Ter, alhora que difoníem el manifest'07 del PSC del Dia internacional contra la violència de gènere.

http://www.scribd.com/doc/12408136/-x-Srria-n3b

+ x S@rrià n3b Roger Casero Gumbau Butlletí especial número 3b del PSC de Sarrià de Ter. Novembre 2007.



Des del PSC vinculàvem la necessitat de construir una nova masculinitat amb la necessitat d'eradicar la violència masclista, un dels devastadors efectes de la masculinitat homogènia (tradicional, simplificada sovint sota el terme "home Marlboro"). Des del PSC dèiem, diem, que apostem per una masculinitat que treballi per la igualtat d'oportunitats, per una masculinitat positiva, per una masculinitat positiva, per una masculinitat respectuosa i per una masculinitat no violenta.

Reconec que aleshores va ser la primera vegada que vaig parar-me a pensar, d'una manera més seriosa, més conscient, de la necessitat de trencar amb els clixés clàssics de la masculinitat, de la necessitat que els homes ens incorporem al camí per la igualtat transformant-nos, no acompanyant a les dones, al feminisme, en la seva lluita.

La jornada de l'altre dia, a més, també era una crida a la necessitat que es facin polítiques públiques per transformar la masculinitat homogènia, per construir i posar en valor les masculinitats diverses, respectuoses i que aposten per a la igualtat.

Fa un any i mig, des del PSC de Sarrià de Ter, fèiem una doble pregunta als homes i a les dones. Afirmàvem que homes i dones teníem molt a dir en no silenciar la violència i en construir una nova masculinitat, i preguntàvem:

Home, tu què hi dius?. Com voleu ser els homes?.

Dona, tu què en penses?. Com voleu que soguin els homes?.

----------------------------

pd: sobre masculinitat també he escrit en aquest bloc:
Masculinitat, publicat el dimecres 21 de novembre de 2007.
Dia contra la violència envers les dones, publicat el diumenge 25 de novembre de 2007.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada