dijous, 16 d’octubre del 2008

És això, Companys, és això!. Declaració del President de la Generalitat José Montilla

José Montilla, President de la Generalitat: "la Generalitat farà tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient per aconseguir que aquell judici sumaríssim, que mai no havia d'haver tingut lloc, sigui anul·lat"

PARAULES DEL PRESIDENT MONTILLA DESPRÉS DE L’OFRENA FLORAL A LA TOMBA DEL PRESIDENT COMPANYS

Montjuïc, 15 d’octubre de 2008

En el dia d’avui, com cada any, el Govern de Catalunya compleix amb el seu deure
d’honorar la figura del President Companys.

És un acte, no només en record de la seva personalitat humana i política, sinó que també ens serveix per refermar el compromís de la societat catalana i les seves institucions amb la llibertat, amb la democràcia i amb l’autogovern del nostre poble.

Lluís Companys simbolitzava la lluita per la llibertat i la resistència de tot un poble en el moment més tràgic de la nostra història contemporània.

Lluís Companys va morir essent el President de la Generalitat. Va morir, precisament perquè era President de Catalunya.

Per tant, la vindicació de la seva figura se’ns apareix com una obligació i com una necessitat.

Seixanta-vuit anys després de la seva deportació i del seu afusellament, ben a prop d’aquí, el poble català manté viu el record pel qui fou el seu President.

I el manté viu, entre altres coses, perquè cal, encara, la reparació d’aquell fet abjecte, d’aquella paròdia de judici que no fou altra cosa que un vil assassinat d’Estat.

Per això cal la reparació: per poder afirmar que totes les ferides han quedat definitivament tancades.

El poble de Catalunya ha perdonat. Però, per un sentit col·lectiu de dignitat, no podem confondre el perdó amb l’oblit.

Cal preservar la memòria. I la memòria ens diu que hi ha un deute pendent; un capítol tràgic de la nostra història que s’ha d’acabar de tancar.

Aquesta és la nostra voluntat, la voluntat del Govern de Catalunya, que avui tinc l’honor de presidir i representar.

Per això vull afirmar, una vegada més, que la Generalitat farà tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient per aconseguir que aquell judici sumaríssim, que mai no havia d’haver tingut lloc, sigui anul·lat. I l’honor del President Companys, definitivament reparat.

Teníem i tenim la raó. Teníem i tenim moltes resolucions del nostre Parlament. Ara tenim una llei. Aprofitarem totes les escletxes jurídiques i polítiques per rehabilitar la figura del nostre President i per aconseguir la anul·lació del seu judici. Arribaren fins al final i ningú ens aturarà.

Aleshores sí que podrem pujar a Montjuïc, cada any, només per recordar el president que va guiar el destí de Catalunya, en una de les seves etapes més convulses i tràgiques. Aleshores podrem afirmar que les velles ferides de la seva mort, s’han tancat definitivament.

La memòria de la nostra història i la dignitat de Catalunya exigeixen aquest pas, com un acte de justícia necessària.

Treballem perquè el moment de la reparació definitiva de la figura del President Companys arribi el més aviat possible.

Moltes gràcies.



pd1: és això, companys, declarar nul un judici que de totes totes és il·legal. No m'ha agradat la discussió - picabaralla política que hi ha hagut els darrers dies entre ERC i ICV sobre com i de quina manera s'ha de restituïr, moralment i legalment, la figura del President Companys. Em sap greu especialment perquè ambdós són al govern de la Generalitat, i semblaria que qüestions com aquesta, i aquesta no és menor, haurien d'estar més consensuades portes endins...


pd2: ahir al migdia el PSC de les comarques gironines vam fer una ofrena floral a la Plaça Lluís Companys de Girona, on hi ha un monument de qui va ser President de la Generalitat, reivindicant la recuperació de la memòria del President Companys i reclamant la rehabilitació de la seva figura i l'anul·lació del judici que el va condemnar a mort. [Nota de premsa del PSC: El PSC reivindica la recuperació de la memòria del President Companys]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada