divendres, 31 d’octubre del 2008

Recull de premsa XXVIII Premi Just M Casero

Fotografia de Marc Martí, del Diari de Girona

Recull de premsa del XXVIII Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero

El Punt

El «reincident» Ricard Biel rep el Casero dos anys després de ser-ne el finalista

L'autor badaloní guanya amb «A la roda de fira» en una edició molt «igualada» que té com a finalista Esteve Miralles

XAVIER CASTILLÓN. GironaL'escriptor badaloní Ricard Biel (1970) va guanyar ahir la 28a edició del Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero (2.000 euros), que convoca la Llibreria 22 de Girona, amb l'obra A la roda de fira, que Amsterdam Llibres publicarà a finals del gener vinent. Biel ja va quedar finalista del premi ara fa dos anys amb Llit d'espines, publicada per Emboscall. Com a finalista del Casero (500 euros), el jurat ha seleccionat i recomana publicar també Set mesos, d'Esteve Miralles (1964), nascut a Sabadell i resident a Masquefa, que el 2001 va publicar la seva primera i fins ara única novel·la, Núvols com (Proa). Manel Fuentes va ser el convidat de la festa de lliurament del premi Casero, que va tornar a omplir La Planeta i es va obrir amb la màgia brossiana del Mag Hausson.

De l'obra guanyadora, A la roda de fira, el jurat va destacar «la força de la veu narrativa», que «dota de coherència tot el relat» i que és la d'un adolescent que observa la seva família amb una mirada «incrèdula, escèptica, cruel i al final enlluernada». Amb el seu equilibri entre innocència i malícia, la veu omnipresent d'aquest narrador que es va transformant al llarg de la novel·la recorda «l'entranyable Caufield d'El vigilant en el camp de sègol», el clàssic de Salinger.

En nom del jurat que formen Imma Merino, Josep Maria Fonalleras, Vicenç Pagès, Ponç Puigdevall, Guillem Terribas i Eva Vàzquez, aquesta última va remarcar que, amb vint-i-vuit obres presentades i unes quantes «de bon llegir», aquesta ha estat una de les edicions «més igualades» del premi Casero. De fet, el veredicte del jurat destacava, amb les seves virtuts i defectes, altres vuit obres presentades, al marge de les dues finalistes, que van allargar les deliberacions. «Teníem, en certa manera, la necessitat de subratllar que, tot i acabar descartant-les, algunes d'aquelles narracions tenien qualitats prou remarcables perquè s'ajornés tant com fos possible la seva eliminació.» A més del bon nivell de moltes de les obres presentades, el jurat també constata en el seu veredicte que «aquesta és una de les edicions amb més sexe, i del més descordat, que es recorden del Casero, i que això no s'interpreti com una recomanació del jurat a favor de la castedat».

El jurat també recomana la publicació de l'obra finalista d'Esteve Miralles, Set mesos, la història de dos antics cooperants, un metge i una monja que han sobreviscut al segrest d'un comando salvatge de soldats infantils en una selva africana. Miralles va tenir un record per a la missionera Presentación López Vivar, de l'institut de religioses de Sant Josep de Girona, que dimarts va perdre les cames en un atac al Congo. «Aquest fet real és molt més atroç que no pas la meva novel·la, perquè en definitiva es tracta d'una mentida que em serveix per parlar de les mentides», va dir Miralles, que també és el traductor de l'obra de teatre El llibertí, dirigida per Joan Lluís Bozzo, que es representa aquesta setmana al Teatre Municipal de Girona, dins de Temporada Alta.

El guanyador, Ricard Biel, va reconèixer que s'havia presentat al premi almenys quatre vegades –encara per sota de les set de Josep Pastells, cas extrem de la reincidència habitual en el premi– i que va escriure A la roda de fira pensant en el Casero, perquè considera que no pertany a la meitat de premis literaris que estan amanyats i «tens alguna possibilitat de guanyar-lo». «Vaig tenir problemes en la recta final de la novel·la perquè em vaig sorprendre a mi mateix plorant. I vaig pensar: seràs imbècil, com pots plorar amb les mentides que t'inventes? Però després vaig reflexionar que, si em feia plorar, alguna cosa havia de tenir la novel·la, i la meva dona, que és el meu millor jurat, m'ho va confirmar.»



Diari de Girona

Ricard Biel s'endú el premi Casero en una edició renyida i plena de sexe

"A la roda de fira" resulta l'obra premiada, sortida de la ploma d'un sabadellenc que va quedar finalista fa dos anys

GIRONA M. PALLARÈS
La sala La Planeta va passar ahir d'un art a un altre: i és que del teatre que li dóna vida habitualment es va saltar a la literatura, a la cerimònia de lliurament de premis Just M. Casero, organitzats per la Llibreria 22. La XXVIII edició d'aquest guardó de novel·la curta ha coronat com a vencedor l'escriptor de Sabadell Ricard Biel i la seva obra A la roda de fira. Joan Marés.
La vetllada es va iniciar amb l'espectacle Poemància, de Joan Brossa, i a càrrec del Mag Hausson. L'obertura de l'acte literari la va fer el periodista Manel Fuentes.
El jurat va afirmar haver tingut enguany "més feina que no es pensava". I és que a la present edició s'hi van presentar una trentena de novel·les, de les quals només 16 van passar a la primera votació. En un càlcul humorístic, el jurat format per Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Ponç Puigdevall, Eva Vàzquez i Guillem Terribas va afirmar haver llegit "en menys de dos mesos una mitjana de 2.800 pàgines". El procés de votacions ha estat complex. "Escollir comporta rebutjar, i aquest cop més d'una d'aquestes decisions ha estat presa amb recança", va afirmar el jurat.
A mesura que s'anaven descartant obres, es va constatar que aquesta és "una de les edicions amb més sexe, i del més descordat, que es recorden del Casero". Una bona mostra d'aquest nivell sensual era la novel·la Two Much, a la qual es van dedicar paraules elogioses.
També van causar-ne Ho sento, "una història imperfecta sota la qual s'intueix un narrador d'una notable potència literària". També havia causat una fonda impressió en alguns membres del jurat El vent entre els saguaros, que va ser descartada a la darrera deliberació abans de la final. Totes aquestes discussions demostren, com va afirmar un dels membres del jurat "prou veterà per poder fer comparacions", que aquesta és una de les millors edicions que es recorden del Casero.
Però recances apart, el jurat finalment es va complaure en poder anunciar el nom del guanyador. Sota el pseudònim de Joan Marés s'hi amagava el sabadellenc Ricard Biel, que tot just feia dos anys havia quedat finalista del mateix premi. L'obra guanyadora esdevindria així A la roda de fira; la finalista, Set mesos d'Esteve Miralles.
El jurat va voler valorar aquestes dues obres precisament per la contraposició que suposen i per la força de la seva veu narradora: "A la roda de fira una veu absorbent, entre la innocència i la malícia; i la truculència, en el cas de Set mesos, que sembla evocar la crueltat latent dels contes per a infants".
En el cas de l'obra guanyadora, el jurat n'ha valorat l'ús de la veu narrativa, "la gran troballa de la novel·la". Es tracta d'un adolescent la que parla de la seva família, força corrent menys pels ulls amb què la mira el protagonista. L'obra arrenca amb el naixement de la germana del noi, que observa l'esdeveniment amb una certa gelosia. A partir d'aquest fet prendrà consciència de la precària economia familiar, de les infidelitats i les venjances, en definitiva, de les petites misèries. Serà així, enmig de la maldat, quan el noi descobrirà l'amor per la seva germana i la presència del bé fins i tot entre el caos. Tot i que el jurat va manifestar "que hi ha algun episodi resolt amb un excés de brusquedat", el poder absorbent d'aquesta veu adolescent justifica de ple la concessió d'aquest guardó.
Serà a partir d'ara, amb l'edició de A la roda de fira a Amsterdam Llibres, quan tothom podrà gaudir de la força d'aquest personatge.


El Periódico de Catalunya

Una novel·la sobre una ruptura familiar guanya el premi Casero

L'obra finalista narra una truculenta història viscuda per 2 cooperants a l'Àfrica

FERRAN COSCULLUELA
GIRONA
Ricard Biel, un jove filòleg de Badalona, es va proclamar ahir a la nit guanyador del Premi Just M. Casero de novel.la amb A la roda de la fira, una obra que narra en primera persona la desintegració d'una família vista amb els ulls d'un adolescent. El finalista va ser Esteve Miralles amb Set mesos, una truculenta història que es desenvolupa al continent africà i que abunda en els límits de la brutalitat humana. El jurat va destacar la gran qualitat de les 28 novel.les que s'han presentat al guardó i va assegurar que ha estat una de les edicions més disputades i en què més ha abundat la temàtica eròtica.
La periodista Eva Vàzquez, membre del jurat, va explicar que en l'obra guanyadora destaca la força de la veu narrativa, que analitza les vicissituds d'un microcosmos familiar i guia el lector per la descomposició d'una família a través de la mentida, l'engany i el ressentiment. L'obra ofereix, no obstant, una possibilitat de redempció, ja que el protagonista acaba trobant amor i bondat en els personatges que havia arribat a avorrir.
"Un dels problemes més grans que em va plantejar la novel.la és que a penes podia escriure les últimes pàgines perquè em vaig posar a plorar. No sé com podien emocionar-me tant les meves pròpies mentides", va dir fent broma l'autor després de rebre el premi.
La cara oposada d'aquesta saga familiar l'ofereix l'obra finalista, que explica la tremenda experiència viscuda a l'Àfrica per dos cooperants que han estat segrestats. El jurat va destacar que el narrador de Set mesos és un personatge ambivalent, que es mou entre la ingenuïtat i la malícia. La història, de gran intensitat, atrapa el lector des dels primers compassos. La novel.la d'Esteve Miralles salva la brutalitat del seu argument gràcies al fet que és narrat des de la distància.

PUBLICACIÓ
La cerimònia d'entrega del premi Casero, dotat amb 2.000 euros, va anar a càrrec del periodista Manel Fuentes, que va destacar el prestigi d'aquest guardó, impulsat des de fa 28 anys per la Llibreria 22 de Girona i considerat una de les millors plataformes literàries de la ciutat. A més del premi en metàl.lic, l'editorial Amsterdam publicarà l'obra guanyadora. La 28a edició del premi ha coincidit amb la publicació d'una antologia inèdita de poemes de l'escriptor i polític Just M. Casero, titulada Una eterna claredat (CCG Edicions), en què es recullen versos escrits entre el 1960 i el 1970. La selecció dels poemes ha anat a càrrec del poeta Roger Costa-Pau i el llibre inclou un epíleg del periodista i escriptor Jaume Guillamet

-----------------------------

pd: RELACIÓ D’OBRES QUE HAN OPTA AL XXVIII PREMI DE NOVEL·LA CURTA JUST M. CASERO 2008

1.- La caçatalents / Marta Pascual / Girona

2.- El missatger de les cendres / Àlex Hena (pseudònim) / ...

3.- Nit blava en el call / Pilar Cabrerizo / Barcelona

4.- Penso / Arthur Weller (psd.) /

5.- Ho sento / Adam Sadoba / ...

6.- Caliu de fullaraca / Carles Serra / Quart (Gironès)

7.- L’hospital / Jordi Colomines (psd,) / ....

8.- Notes d’un viatge a l’infern / Lluís Punsola (psd,) / ...

9.- El club / Remy (psd,) / ....

10.- Fent ganyotes a la mort / Anna Vila / Figueres

11.- Estimada Alba / Jordi Nadal / Salt

12.- Two Much (dues és massa) / Gerard Servan (psd.) / Barcelona

13.- L’especialista / Jaume P. Perxachs / Blanes

14.- Mares / Ailime (psd.) /

15.- Les figures del pessebre / Herminia Esteve (psd.) / ...

16.- La granja del pianista / Dani Saus Noguer / Salitja (Gironès)

17.- No ho diguis a ningú / Salvador Tarradas / Gualta (Baix Empordà)

18.- Ball de bastons / Mateu Puig (psd.) / ...

19.- El missatge / Josep Buldó / Barcelona

20.- El vent entre els saguaros / Néstor Mart (psd.) / ....

21.- A la roda de fira / Joan Marés (psd.) / ...

22.- Rere els capoquers / Cristina Malagelada Grau / Nova York

23.- Set mesos / Esteve Miralles / Barcelona

24.- L’hostal de la vall / Eduard Roure / Lleida

25.- Rafiki / (psd.) / Barcelona

26.- 1939-1945 Memòries. Records d’ahir / Mare nostrum (psd.) / London

27.- El món en una ampolla / Eudald Guibert (psd.) / ...

28.- Alfàbrega a mig camí / Sergi Santjoan Psd.) / ...

El Premi Just M. Casero, està convocat i organitzat per la Llibreria 22 de Girona, amb el patrocini de l’Ajuntament de Girona, Diputació de Girona i els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona. L’acte de lliurament serà el dia 30 d’octubre de 2008, a la Sala La Planeta. El jurat està format per Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Ponç Puigdevall, Eva Vázquez i Guillem Terribas, que actua de secretari sense vot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada