dimecres, 27 d’agost del 2008

Pa per la Festa Major

Farina, aigua, llevat i sal; pocs i bàsics ingredients per fer un dels aliments, també bàsics, de la nostra alimentació: el pa.

En Xavi, pintor de professió, flequer ocasional, només per consum propi, s'emblanquina les mans i les galtes, per un dia, amb farina, en comptes de pintura, com ho fa habitualment. Carregat amb els ingredients reparteix, en petits vols, les mesures exactes, després de pesar-les a la balança, de farina, aigua, sal i llevat. En una de les aules de les antigues (i futures) escoles, que aquest estiu ha acollit també el Casal d'estiu, la mainada espera amb delit el moment de convertir la massa en un futur pa, alguns rodons com el pa de quilo, d'altres allargats, en forma de panet...



A la mainada els encanta “potinejar”, ja sigui amb fang, amb plastilina... fent pastetes... La combinació de farina i aigua també és ideal... Poc a poc els pans van agafant forma, les petites mans dels nens i nenes que participen al taller Aprenem a fer pa, una de les activitats, de fet una novetat, de la Festa Major d'enguany.

Arriben a casa contentes amb el seu petit tresor entre mans; esperen que els pans llevin, abans de coure'ls al forn. Per sopar tenim pa, dos pans petits que, malgrat ser aparentment iguals, tenen un gust diferent...



La Clàudia i la Irina, forneres per un dia, comparteixen en pa amb la resta de la família, un pa que ha estat fruit del seu treball, del treball de les seves mans. El taller de pa ha de ser, de fet és, una activitat divertida, però també és una manera de donar valor, ni que sigui per un dia, a un dels aliments més quotidians de la nostra cultura alimentària, una manera, en definitiva, de veure el pa més enllà de la fleca (i/o la gasolinera...).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada