diumenge, 17 de febrer del 2008

Sarrià de Ter, una nova monografia dels Quaderns de la Revista de Girona

Prèvia: un acte de generositat
L'Assumpció Vila avui estava molt contenta; de fet d'aquest llibre també n'està molt contenta, com ho està del llibre El paper de la Història de Sarrià de Ter, editat per GERDS de Ter, el grup editor de la revista Parlem de Sarrià, presentat l'any passat. El llibre que avui s'ha presentat és una iniciativa, com totes les altres monografies, de la Diputació de Girona i de la Fundació Caixa Girona; el llibre que avui s'ha presentat és obra de l'historiador Javier Antón Pelayo; però qui ha impulsat aquest llibre ha estat l'Assumpció Vila, en la seva etapa de regidora de Cultura. No és gratuïta la nota d'agraïment que l'autor fa al llibre: Assumpció Vila, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sarrià, em va empènyer a assumir aquest projecte. Va revisar la primera versió del text i va posar a la meva disposició nombroses notícies sobre Sarrià i bona part de les fotografies.

En Quim Rodríguez ho ha dit, l'Assumpció podria haver presentat el llibre, certament, com tanta altra gent. De fet l'Assumpció va tenir la possibilitat de presentar-lo, però va declinar generosament aquesta proposta oferint-la a un altre gran sarrianenc, en Quim Rodríguez. Més que no pas veure's a la taula presentant el llibre, avui a l'Assumpció, n'estic segur, el què l'hi haurà agradat és veure el llibre entre les mans de la gent.

L'Assumpció ha gestat dos llibres, implicant-s'hi plenament, des del GERDS de Ter i des de l'Ajuntament com a regidora de Cultura. Els ha confiat a en Josep Brugada i a en Javier Antón, sabent-se envoltar sempre de talent...

La presentació
Ha obert el foc en Quim Rodríguez, qui realment presentava el llibre. És tot un plaer escoltar-lo, parla planer i pausat amb un to molt agradable. Fa de bon escoltar.

Ha fet un repàs dels capítols del llibre destacant la importància de deixar escrita la història i la crònica del nostre poble. S'ha referit a publicacions i llibres de Sarrià de Ter: les revistes Carrilet, Poble i Parlem de Sarrià; els llibres Sarrià de Ter, un fet singular, del Consell Municipal de Sarrià de Ter, Aproximació a la història de l'ensenyament a Sarrià de Ter, de Narcís Casassa, Sarrià de Ter, llibre de fotografia de Jordi S. Carrera i El paper de la Història de Sarrià de Ter, de Josep Brugada.

És un llibre, ha dit en Quim, que crea identitat de poble i n'estimula el seu coneixement, un llibre que fa estimar el poble. Ha valorat la importància de disposar de l'arxiu històric i l'arxiu d'imatges i, sobretot, de disposar d'un arxiu sonor de testimonis del poble, una proposta que, ben segur, caldrà recollir.

El llibre destaca alguns sarrianencs il·lustres: Baldiri Farró, Josep Ensesa, Isidre Macau, Paulí Torras, Josep Garriga i Just M. Casero. Quim Rodríguez en destaca dos que no figuren com a tals al llibre (per qüestions d'espai, ja que la col·lecció obliga a respectar una sèrie de paràmetres i limitacions de capítols i extensió): Andrés Rodríguez, pare d'en Quim, mestre i impulsor de l'handbol a Sarrià de Ter; i Martí Ballada, qui havia estat alcalde de Sarrià de Ter i persona molt vinculada a la vida associativa i cultural del poble, destacant la seva important tasca dins el Patronat de Pares de Família.

En Quim ha explicat algunes anècdotes de Sarrià de Ter, com el fet d'haver pujat a la xemeneia de la Torras, i d'altres de la seva etapa a l'handbol. També ha parlat del procés d'independència de Girona, de separació de béns, n'ha dit: si Ignasi de Ribot, alcalde de Girona a l'annexió, parlava de Sarrià de Ter com la núvia de Girona, amb en Quim Nadal vam fer la separació de béns...

Quin gran encert, per la presentació d'aquest llibre, la possibilitat d'escolar en Quim Rodríguez.

L'autor
Javier Antón Pelayo s'ha centrat en un esdeveniment concret de la història de Sarrià de Ter: la construcció de l'església de la Misericòrdia. De viva veu ha ampliat la informació que relata el llibre sobre aquest fet, destacant la iniciativa i empenta de persones com Baldiri Farró.

El seu relat l'hi ha servit per extrapolar la tenacitat i iniciativa de la gent de Sarrià de Ter en altres esdeveniments de la història del nostre poble: les instal·lacions i el Pavelló de la UES, el Teatre del CCP, el Patronat... I del seu relat ell n'ha extret una conslució pròpia de Sarrià de Ter, extrapolable també a d'altres pobles i territoris: la identitat i la força d'un poble es construeix a partir de la iniciativa i l'impuls de la ciutadania, de la seva gent.

Javier Antón Pelayo ha agraït a la Diputació l'edició del llibre i a l'Assumpció l'impuls encomanadís per fer el llibre.

El director de la col·lecció
Joan Domènch és un veterà en la política i en la cultura, una persona que coneix com pocs la vitalitat cultural de les nostres comarques. La seva tasca és anar completant, peca a peca, el trencaclosques de monografies de pobles que hi ha a les nostres comarques; ha recordat que aquest mateix matí ha estat a Sant Llorenç de la Muga presentant-hi la monografia d'aquest poble alt empordanès.

Joan Domènech ha posat en valor l'edició del llibre, en color des de l'edició de la monografia de Cantallops, així com el caràcter enciclopèdic que aquestes monografies tenen. Un llibre, com ha dit, que vol arribar a l'ànima dels pobles.

Joan Domènech ha citat Just M. Casero, amb qui havia compartit política, però no partit, destacant que més enllà de la pertinença a partits diferents, quan el reconeixement és just, cal fer-lo. Joan Domènech, tot un senyor.

El finançament
Narcís Baltrons ha parlat en nom de la Fundació Caixa Girona. Ell és el director de la primera, i de moment única, oficina de Caixa Girona a Sarrià de Ter.

Vaig conèixer en Narcís fa uns quatre o cinc anys, un dia que em vaig deixar caure per l'oficina de Caixa Girona del barri gironí de Vila-roja. Ell hi treballava i en veure el meu cognom em va preguntar: tu ets germà d'en Bernat, no?. El meu germà havia treballat alguns estius, fa força anys, a Caixa Girona. Vaig heretar, i encara em poso, alguna de les camises que es va comprar per a l'ocasió...

Fa uns mesos, no recordo exactament quan, però segur que era després de les eleccions municipals, vaig tornar a anar a l'oficina de Vila-roja. En Narcís em va comentar que ell aniria a l'oficina de Sarrià de Ter. El vaig anar a veure a la nova oficina a l'Av. De França de Sarrià de Ter, encara sense el caixer automàtic en funcionament, però amb l'oficina començant a rutllar.

En Narcís ha advertit, a l'inici de la seva intervenció, que seria breu i, paradoxalment, ho ha estat. En la seva breu intervenció s'ha mostrat content per l'obertura de l'oficina que ell capitaneja. Benvingut al poble!.

La Diputació
Havia escoltat el vice-president de la Diputació, Roger Zamorano, a la presentació de la monografia de Cantallops. La coneixença i complicitat, onomàstica, personal i política amb l'alcalde ha permès que es piquessin l'ullet algunes vegades, en allò que es coneix com un reforçament mutu: tu m'elogies a mi, jo t'elogio a tu.

Zamorano, també historiador, ha destacat el paper de la Diputació de Girona, l'ajuntament dels ajuntaments, en la tasca de difondre la riquesa històrica dels pobles de les nostres comarques, així com de donar suport a les iniciatives que en propugnin el coneixement. Ha esmentat una visita, aquesta tarda acompanyat de l'alcalde, a la nau de l'antiga fàbrica Flores.

Zamorano ha copsat que un dels trets identitaris de la gent de Sarrià de Ter és precisament el valor de la nostra pròpia identitat.

L'amfitrió
Roger Torrent ha fet un discurs distès. Ha reforçat algunes de les idees i conceptes que han anat sortint al llarg de les intervencions i ha agraït especialment que el llibre recollís l'actualitat fins després de les darreres eleccions municipals. Ha pres la paraula al vice-president de la Diputació pel que fa al suport d'aquesta institució al projecte que es desenvolupi a la nau de l'antiga fàbrica Flores i ha enllaçat amb la lluita per la pròpia identitat, com han fet altres ponents, amb una referència a la manifestació d'aquesta mateixa tarda contra els 8 carrils per l'AP7.

Epíleg: un detall poc generós
L'alcalde avui ha tornat a obviar el què és evident i el què han reconegut la gent de Sarrià de Ter que ha parlat: en Quim Rodríguez i en Javier Antón Pelayo: l'impuls de l'Assumpció en fer realitat aquest llibre.

L'única feina que l'alcalde i el seu govern han hagut de fer respecte aquest llibre ha estat presentar-lo. Tot i la menció d'en Quim i d'en javier Antón, tot i el gest alliçonador d'en Joan Domènech amb la seva cita a Just M. Casero, l'alcalde no ha actuat com a tal quan ha obviat completament la feina prèvia i necessària d'impuls, decisió i acord polític de l'anterior govern, personificat en aquest cas per l'Assumpció Vila.

Aquest simple gest, més que un acte de generositat, un acte de justícia, l'hauria situat a l'alçada de la pròpia Assumpció quan ella va renunciar a ser present a la taula, precisament per despolititzar-la.

És només un petit detall, d'acord; lamento precisament que per petit no hagi estat capaç de fer-ho. No és la primera vegada que passa, tan de bo sigui la darrera...

És una llàstima, a vegades, el què arriba a espatllar la política. Avui Joan Domènech ha ensenyat un bon camí...

---------------------------------

pd1: Museu de la Història del Paper: el darrer mandat amb l'Assumpció Vila i la tècnica de promoció econòmica vam estar treballant en els treballs previs (visites, reunions, prospeccions econòmiques i de projectes) del què nosaltres anomenàvem el Museu de la Història del Paper de Sarrià de Ter. Ho comento per la temença que aquest precedent, documentat en agendes i reunions, pugui ser obviat i/o omès en un futur, malgrat desitjaria que no... Aquesta proposta és testament polític de l'Assumpció Vila i de l'equip de govern del què ella en formava part.

pd2: he agraït a Quim Rodríguez que m'hagi esmentat en el seu discurs, fent referència al seguiment que fa de Sarrià de Ter a través de les noves tecnologies: bloc, web del grup municipal...

pd3: si llegiu l'article de l'Assumpció Vila al seu bloc de la presentació, Sarrià de Ter, segons Javier Antón Pelayo, podreu enriquir-vos amb la seva perspectiva alhora que descobrir (o rememorar, segons els casos) petites històries que fan gran el nostre poble.

P1240351
pd4: Quim Rodríguez, Assumpció Vila i Javier Antón: el presentador, la impulsora i l'autor... quin trio d'asos!. L'ase feia la foto...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada