dimecres, 31 d’octubre del 2007

Pau Planas guanya el Premi Just M. Casero

Qui és Pau Planas?. Fins avui en Pau era moltes coses, i les seguirà essent, però en Pau, des d'avui és el guanyador del XXVII Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, convocat per la Llibreria 22, amb l'obra L'apèndix. Aquesta és, d'entrada, una bona presentació. Tindrem dies i ocasió d'anar descobrint aquest jove escriptor gironí, un noi del qual no m'és difícil parlar perquè el conec de fa molts anys (des de l'any 84 0 85...), amb qui no només comparteixo generació (1974) i amics, sinó també una amistat forjada a l'escoltisme... Però no toca ara parlar d'històries del passat, ara toca parlar de l'acte de lliurament del XXVII Premi Just M. Casero.
La finalista ha estat la Núria Martí per Sense espina ni os.

A tots dos, la meva humil enhorabona des de les petites gotes...

Anem a pams, doncs trobem en un mateix acte teatre, música, cinema i novel·la.

Teatre:
El mestre de cerimònies Guillem Terribas pren la paraula cedint-la a Salvador Sunyer (Bitó Produccions, Temporada Alta) que comenta la primera edició del Premi de Creació Teatral Quim Masó. Destaca la proliferació d'obres d'autors catalans que s'han presentat al Premi Quim Masó, malgrat, segons ha dir, la malaltia terminal de la nostra llengua.

Música: (prima la música, dopo la parole)
Enguany acompanya l'acte de lliurament del Premi Casero un concert de piano i flauta travessera, a càrrec de la pianista Laia Amagat i la flautista Anna Radresa.
P1200776

Cinema:
Ens ofereixen un concert de "Música de pel·lícules":

As time goes by. Casablanca. Hermann Hupfeld
Cavatina. El Caçador. John Williams
Gabriel's Oboe. La Missió. Ennio Morricone
Tema principal i tema d'amor. Cinema Paradiso. Ennio Morricone
Tema principal. La llista de Schindler. John Williams
Il postino. El carter i Pablo Neruda. Luis Enrique Bacalov
Cerf-volant i Caresse sur l'océan. Els nois del cor. Bruno Coulais
Ens regalen el tema central de Ballant amb llops. John Barry

Novel·la:
Josep Ma. Fonalleras, en tant que membre del jurat, llegeix el veredicte, el resultat del qual ja coneixeu.
P1200809

De les obres en Fonalleras destaca l'ús extraordinari de la llengua de l'obra finalista i la capacitat narrativa de l'obra guanyadora, amb un rerefons de ciència ficció en el què pot esdevenir una al·legoria de l'exclusió.

Dels autors se n'ocupa en Guillem Terribas.
La Núria respon el convit d'en Guillem de prendre la paraula llegint, amb emoció continguda, però expressada, un agraïment a la seva mare, sense la qual l'obra Sense espina ni os s'hauria escrit.
En Pau matisa la ciència ficció de l'obra L'apèndix, en el sentit que la ciència ficció és més l'escenari de l'obra que el tema en sí. Reclama més llum per autors com ell, agraïnt que premis com el Casero els doni l'oportunitat de veure la llum.

Amb la feina feta i fumata blanca, una copa de cava amb agradable conversa posa fi, no als actes del Casero, que segueixen, sinó a l'acte de lliurament del XXVII Premi de Novel·la Curta Just M. Casero.

Anecdotari:
. En Terribas anuncia canvi d'editorial: a partir d'aquesta edició serà Amsterdam

. El gir de pàgina juga una mala passada a la pianista Laia Amagat: en comptes d'una en gira dues durant la interpretació del tema de la Llista de Schindler. Amb molta naturalitat s'aturen, la Laia demana disculpes i s'explica i el públic la reconfortem amb un aplaudiment. Inicien de nou el tema sense més incidents...

. A destacar la faldilla de partitura de l'Anna Radresa
P1200819

. Comentari caçat al vol: la semblança d'en Fonalleras a Sir Sean Connery...
P1200784

Dos gironins guanyen el Casero... en Guillem diu que durant un temps es deia que aquest era un premi molt "casero" perquè el guanyaven escriptors gironins... després van proliferar els d'arreu... aquest any la collita ha estat de casa. Benvinguda sigui, sobretot si la podem tastar tota, guanyador (aquesta obra té la publicació assegurada) i finalista...

pd: més imatges i informació, ara i sobretot més endavant, a la pàgina dels Premis Casero
pd2: enllaça aquí amb les notícies sobre els Premis Casero al diari El Punt, al Diari de Girona i al Periódico de Catalunya



pd3: una bona imatge... (Daniel Mundet, Anna Domènech, Natàlia Matas, Vanesa Viladegut, Roger Casero, Pau Planas i Xevi Miró: Holanda -1992)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada